Barfotalöpning

Om löpning är en trend inom träning är barfotalöpning en trend i trenden. Faktum är att barfotalöpning kan innebära flera olika saker. Det finns till och med barfotaskor, vilket kan låta helt bakvänt men faktiskt fyller en funktion. 

För en svensk som nyligen börjat intressera sig för löpning, med eller utan skor, kan det verka som barfotalöpning är något helt nytt. Men det stämmer inte. Under större delen av mänsklighetens historia har vi sprungit barfota, eller med endast tunna lädersulor på fötterna. Troligen sprang de tävlande i de grekiska olympiaderna barfota. När löpning återigen blev på modet under 1800-talet använde löparna dock skor.

Men så hände något. Året blev 1960 och etiopiern Abebe Bikila vann det olympiska maratonloppet i Rom barfota. Detta berodde kanske främst på att den olympiska sponsorn Adidas inte hade några skor i hans storlek, men han hade tränat barfota under många år. En annan 60-talslöpare som vann flera lopp barfota var britten Bruce Tulloh, och indiern Shivnath Singh vann flera lopp på 70-talet med endast tejp på fötterna.

Det stora genombrottet för barfotalöpning bland motionärer kom dock efter millennieskiftet, framför allt sedan boken Born to Run, som bl.a. utforskar tarahumarafolkets löpteknik, släpptes i USA 2009.

Fördelar med barfotalöpning

Huruvida barfotalöpning är bättre än löpning i traditionella, dämpade löparskor eller ej är nog framför allt en fråga om personligt tycke och smak. De som fastnat för barfotalöpning framhåller dock flera saker. En av dem är att den som springer barfota sätter i tårna först, i stället för hälen. Detta anses vara skonsammare för knäna. Vidare är risken för att trampa snett mindre, eftersom foten sätts i marken vid varje löpsteg.

Barfotaskor

Att springa barfota på underlag som gräs eller sand låter trevligt för de flesta. Men att springa barfota på asfalt eller grus känns kanske mindre lockande. Det finns dock många alternativ för den som vill skydda sina fötter, men samtidigt få känslan av att springa barfota.

Många stora tillverkare av löparskor, som Nike och Adidas, erbjuder idag minimalistiska skor som ska ge barfotakänsla. Det finns även flera uppstickare, vara en del erbjuder modeller som är så minimalistiska att de bara består av en sula och några remmar.