Triathlon

Frågan om vilken som är den mest krävande sporten, och som därigenom producerar de mest vältränade utövarna, har troligen sysselsatt idrottsintresserade enda sedan antiken. Den sport som troligen växer snabbast av alla i Sverige just nu skapades som ett försök att en gång för alla få ett svar på denna fråga.

Den första triatlontävlingen anses ha ägt rum i San Diego 25 september 1974, men idén att tävla i tre sporter vid ett och samma tillfälle är äldre än så. På 1920-talet tävlade man i Frankrike i ”De tre sporterna”, vilket vanligtvis innebar simning, cykling och löpning, men det kunde även vara kanot istället för simning. Dessa tävlingar spred sig dock inte utanför Frankrikes gränser.

Istället var det under 70-talet som den moderna triatlonsporten uppstod. Vid Mission Bay i San Diego anordnade löparklubben San Diego Track Club en tävling som kombinerade cykling, simning och löpning. Ingen som var inblandad i arrangemanget hade hört om den franska trippelsporten, åtminstone inte enligt den officiella historieskrivningen. 46 personer deltog. Vinnaren Bill Philips var ursprungligen simmare, men hade även forskat kring hur löpning påverkar syreupptagningsförmågan.

Tävlingen i San Diego inspirerade medlemmar i en löparklubb och en simklubb på Hawaii, som beslöt att slå ihop en simtävling, ett maraton och ett cykellopp på ön Oahu till en tävling. Den som vann skulle kunna kalla sig Ironman. Idag är Ironman den tuffaste distansen inom triatlon, och Ironman-tävlingar arrangeras runt om i världen. I Sverige finns bl.a. Kalmar Ironman, som nu gett upphov till ett förberedande läger, som också hålls i trakten av Kalmar.

Triathlon i Sverige

Triathlon har på bara några år blivit mycket populärt i Sverige. Detta beror troligen på flera saker. Intresset för både löpning och cykling har ökat i Sverige de senaste åren, och har medfört ett större intresse för triathlon också. Dessutom har vi en riktigt framgångsrik triatlet: Lisa Nordén.